Baranyi Dorka

5 jel, hogy magas érzelmi intelligenciával rendelkezel!

2022. november 16. 08:25 - Baranyi Dorina

 

Az intelligencia ezer arcú és sokat kutatott terület a Pszichológiában. Mégis legtöbbünknek csak az IQ tesztek homályos és rejtélyes mivoltával van kapcsolata. Már iskoláskorunk óta tudjuk, hogy az intelligencia egyet jelent matematikai képletek és nyelvtani szabályok megfelelő használatával, a félévi ötössel, szaktanári dícsérettel és szerencsés az, akinek sok jutott belőle. Asszociálhatunk még Einsteinre, Newtonra vagy épp Elon Muskra. Annyi bizonyos, hogy vajmi keveset tudunk az intelligenciáról hisz ez a fogalom jóval túlmutat önmagán. 

Igen, valóban vannak komoly intelligencia tesztek, ahol megbizonyosodhatunk matematikai, logikai képességeinkről, de ezen felül jóval több intelligencia típust ismerünk: Nyelvi, Térbeli, Mozgásos, Zenei, Természeti, Társas, Személyes, Pénzügyi (ezekről talán később még írok) és Érzelmi intelligencia. Jól láthatjuk, ez a megnevezés nagyon sok árnyalattal rendelkezik, sokféle képpen lehetünk okosak. 

Azonban most az EQ-ról azaz az Érzelmi intelligenciáról értekezünk. 

Egészen sokáig, az 1990-es évekig nem is ismerte a Pszichológia ezt a kifejezést, mintegy 30 éve létezik csupán az EQ

EQ – It's time to be emotional in the workplace.

Forrás: BridgeLt, Learning Tech

Néhány úttörő, mint Mayer és Salovey vagy épp Goleman kutatásainak köszönhetjük, hogy tudományosan is elismert tény lett és beemelték a tankönyvek hasábjaira érzelmi képességeinket. De mit is jelent pontosan az EQ és miért érdemes ezzel foglalkoznunk? 

 

A válasz: Mert evolúciós ösztününk, hogy társaságban lehessünk és szeretetteljes, egészséges emberi kapcsolatokat alakítsunk ki és tartsunk fenn. 

Ezért összefoglalom, hogy miképp tudod azonosítani, hogy hanyadán állasz az EQ-val. 5 jel arra, hogy magas érzelmi intelligenciával rendelkezel: (Goleman munkássága alapján) 

  1. Képes vagy felismerni és azonosítani saját érzelmi állapotaid, valamint érted milyen összefüggés van gondolataid, érzelmeid és viselkedésed között. 
  2. Képes vagy felismerni és megnevezni mások érzelmi állapotait. 
  3. Képes vagy kontrollálni és kezelni érzelmeidet.
  4. Tudatosan olyan érzelmi állapotokba tudsz kerülni, melynek segítségével pruduktívabb és sikeresebb lehetsz.
  5. Képes vagy egészséges, jól működő kapcsolatokat kialakítani és fenn tartani. 

 

A jó hír az, hogy ezen képességünk fejleszthető, így ha most nem is gondolod azt, hogy az összesből brillírozol, nem kell megijedned vagy lemondóan tovább görgetni. 

Néhány tipp,hogy hogyan tudod otthon, saját magadnak fejleszteni EQ szinted:

  • Vedd fel a kapcsolatod érzelmeiddel, kezdd el magad megfigyelni hétköznapi helyzetekben. Például mikor a reggeli dugóban nem érsz át a piros lámpán. Mit érzel? Hol érzed? Negatív vagy Pozitív érzelem ez?
  • Vedd sorra, hogy érzelmeid milyen ismétlődő mintát mutatnak. Például milyen esetekben érzed magad önfeledtnek?
  • Gyakorold empatikus képességed! Egy-egy szituáció erejéig, próbálj bele helyezkedni más nézőpontokba, gondolatban lépj néhányat hátra és nézz az ő szemüvegükön keresztül! Lehet olyat látsz, amit ezelőtt még nem sikerült. 
  • Figyelj hogyan kommunikálsz! Az egyik legjobb technika, ha úgy beszélsz, ahogyan Neked is jól esne, ha mások úgy szólnának hozzád. 

 

Ha pedig úgy érzed, hogy segítséghez fordulnál és szeretnél közelebb kerülni az érzelmeidhez, tarts velem! 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://baranyidorka.blog.hu/api/trackback/id/tr2217979602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása